lördag 25 december 2010

Juldagen

"Juldagen är en av de verkligt stora högtidsdagarna, för många den allra största, inom kristenheten då man firar Jesus födelse. Enligt de flesta kristna samfund infaller den 25 december.



Inom ramen för julfirandet i Sverige har dagen dock underordnad betydelse då det mesta julfirandet sker redan på julafton. Men med allt fler splittrade familjer har juldagen i många fall blivit den dag man besöker den släktgren som inte deltar i julaftonens firande. Många går till kyrkan på julottan eller i den högtidliga mässa som firas på natten mellan julafton och juldagen. I de flesta länder är juldagen den dag då man firar jul mest."
saxat ur wikipedia


***********
"Infaller juldagen på en söndag, blir det varm vinter, blåsig vår, het och torr sommar, kall höst och vinter, god årsväxt.


Infaller den på en måndag, blir det medelmåttig, ostadig vinter, god vår, sommar med storm och oväder, god höst med riklig frukt.


Infaller den på en tisdag, får man en vinter med snö och regn, blåsig vår, våt sommar, torr och het höst med starka stormar.


Infaller den på en onsdag, blir det hård vinter, blåsig vår, god sommar och höst.


Infaller den på en torsdag, får man en god vinter, blåsig vår, god sommar, regnig och kall höst, god skörd.


Infaller den på en fredag, får man en jämn vinter, god vår, ostadig sommar, vacker höst och fullgott år.


Infaller den på en lördag, blir det en ombytlig och bedrövlig vinter med köld och snö, blåsig vår, god sommar torr höst och dyrtid."

saxat ur Bondepraktikan på webben




Inga kommentarer: