tisdag 21 december 2010

Vintersolståndet

"Vintersolståndet kallas den tidpunkt då solen antar sin minsta deklination, det vill säga står som lägst på himlen på norra halvklotet. Då är dagen där som kortast under året. Solen står då i zenit över Stenbockens vändkrets. Vintersolståndet brukar inträffa runt den 21 december. Vintersolståndet förskjuts knappt 6 timmar framåt varje normalår och drygt 18 timmar bakåt varje skottår som infaller var fjärde år.




Vid vintersolståndet lutar jordaxelns norra del maximalt bort från solen, vilket medför att det norra halvklotet alltså får sin kortaste dag och längsta natt. Norr om norra polcirkeln går solen inte ens upp. Omkring två veckor efter vintersolståndet befinner sig jorden som närmast solen, vid perihelium.


I religion och historia
Inom skilda religiösa system uppfattas vintersolståndet som anmärkningsvärt. Den svenska julen har ursprungligen en koppling till vintersolståndet. I den julianska kalendern var nämligen natten mellan 24:e och 25:e den dag då vintersolståndet inföll. Det har även haft en påverkan på kalendersystem. Ett exempel är midvinterfesten under natten Hōku (på Hawaii under fullmånen närmast vintersolståndet). Inom judendomen är det den första dagen av Tekufot tevet, då man enligt tradition inte skall dricka vatten lagrat i huset."
"Midvinter kallas tiden kring det astronomiska vintersolståndet. Många kulturer, urbefolkningar och religioner firar vintersolståndet. Man firar att solen vänder och att det går mot ljusare tider. Konceptet symbolisk födelse/död associeras då ofta till vintersolståndet som en helig natt."


saxat ur wikipedia

*********************
I kväll, den 21/12-10,  kl 23.38, då vänder det mot ljusare tider, då är det värsta gjort då är det bara att se fram mot våren...

Det känns väldigt avlägset just nu med all denna snö som vräkte ner i helgen och det är mer att vänta, Hörde just på teven: Det är inte bara en vit jul i år, (snömässigt alltså) det är en rekordvit jul i år, med hela landet snötäckt.

Inga kommentarer: