torsdag 13 januari 2011

Tjugondagknut

"Tjugondedag jul eller tjugondag Knut infaller den 13 januari, tjugo dagar efter julafton, och räknas i Sverige, Finland och delar av Norge som julens sista dag. Talesätt: Tjugondag Knut dansas julen ut. Dagen kallas tjugondag Knut därför att den infaller 20 dagar efter jul och för att Knut har namnsdag denna dag.

I de flesta länder är julfirandet slut i och med trettondedag jul. Enligt kyrkoåret varar det dock (och så även i katolska länder) till Kyndelsmässodagen 2 februari och i till exempel Mexiko sitter juldekorationerna kvar ända till dess. Varför julen förkortats med ca tre veckor i Sverige är inte känt. Jan-Öjvind Swahn nämner i Nationalencyklopedin dock ett par möjliga orsaker. Dels att den 13 januari är trettondagens oktav, dels att man kanske ville förkorta julfirandet så det bara varade över tidpunkten för det hedniska midvinterblotet, (dock vet man inte med säkerhet när tidpunkten för midvinterblotet inträffade).
Enligt "Namnen i almanackan" (Bengt af Klintberg) var Knut Lavard en dansk hertig som mördades av sin kusin och rival Magnus Nilsson den 7 januari 1131. Knut Lavard blev senare helgonförklarad. Knuts dödsdag sammanföll länge med den första vardagen efter julen, men Knut-dagen flyttades år 1680 från den 7 till den 13 januari och med det kom talesättet ”Knut driver julen ut” enligt af Klintberg.


I bland annat Fryksdalen i Värmland finns traditionen att barnen denna dag – i julgransplundringens spår – går utklädda i kostym och mask, som så kallade knutgubbar, och tigger de vuxna om godis. Även i uppländska Gimo samt Österbybruk firas tjugondag Knut med kostymer. Här har knutmasso med en karneval genom orten blivit en tradition. Även på Åland firas tjugondag Knut som avslut på julen. Då är det mest fråga om att barn under tonåren klär ut sig till oigenkännlighet och beger sig på julutsoparrunda i grannskapet för att få ta del av det sista kvarvarande julgodiset.


I Lundaspex har denna dag även kallats för "tjugondag Kenneth". Under åren 1986-1992 hade nämligen inte bara Knut utan även Kenneth namnsdag den 13 januari."

Saxat Från Wikipedia

*********

Alltså idag så dansas julen ut, fast förr var det trettondagsknut tydligen... Första vardagen efter trettondagen som julen skulle ut, den 7:e... Det tycker jag hade varit mycket bättre, man är nog less ändå... men någon smartskalle tyckte väl att det ska "hälas" på. Det fanns väl för mycket rester kvar så man sköt helt sonka fram Knut.

Det är tydligen även "mitt i" vintern i dag också, och den snö som fallit tills i dag är hälften av den som ska falla... man ska ha hälften av hö't kvar i lagårn också för att det ska räcka...sedan var det något mer som de sa i morse på radion... jo att björnen vänder sig i idet i dag, hrmmm... vad det ska vara något att uppmärksamma...

Jag städade ut julen från vårt hus förra helgen, då var jag superless... hade bara tänkt att ta tomtar, julgran och div pynt men gardinerna och ljusstakarna rök samtidigt... Nu är bara de röda flitgardingerna kvar i teverummet, men dit ska det nya gardiner så det får vara så länge... iaf till de kommit på posten.

Inga kommentarer: