lördag 29 oktober 2011

Vintertid = normaltid

"I dagligt tal säger man ibland något oegentligt ”vintertid” om den tid, då sommartid inte gäller och tiden inte är förskjuten i förhållande till normaltiden. Att använda ”normaltid” som motsats till ”sommartid” är inte heller helt korrekt, eftersom normaltiden ligger till grund även för sommartiden


vintertid =  normaltid,
 1 h tillbaka
Sommartid innebär att lokal tid justeras fram (vanligtvis en timme) under en del av året i ett försök att bättre nyttja den ljusa delen av dygnet under sommaren. Genom att vi följer klockan när vi stiger upp men dagsljuset när vi bestämmer oss för att gå och lägga oss får sommartiden oss att stiga upp tidigare och stanna uppe längre i förhållande till normaltiden. Jordens rörelse runt solen och runt sin egen axel påverkas inte av tidsomställningen.

Sommartid föreslogs första gången 1895 av George Vernon Hudson[1] med motivet att ge arbetare mer användbar fritid efter arbetets slut. Sommartid har historiskt använts främst under de båda världskrigen och sedan slutet på nittonhundratalet. De första försöken i världen med officiell sommartid skedde under första världskriget 1916, då Tyskland och dess allierade, samt Sverige, Storbritannien och flera andra länder hade sommartid. Försöket var, framför allt inom lantbruket, inte populärt, och det dröjde till 1980 innan sommartid infördes igen i Sverige.[2][3] Många av de krigförande länderna införde sommartid också under andra världskriget, Storbritannien till och med med två timmars förskjutning.

Sommartid används idag i omkring 70 länder, mer än hälften av dem i Europa. I tropikerna är sommartid ovanligt (men förekommer), eftersom skillnaden mellan sommar och vinter är mindre. Även i länder närmare polerna gör sommartid mindre skillnad, eftersom dagsljuset på sommaren sträcker sig längre än det vakna dygnet. Trots det har dessa länder i allmänhet sommartid."
saxat ur Wikipedia

Jag tycker det bästa med vintertiden är att man får en timme mer att sova på söndagsmorgonen, fast det är ju bara kännbart den här första dagen... Det sämsta är väl att det blir ännu fortare mörkt på eftermiddagen...


Inga kommentarer: